Untuk pengetahuan semua lynn nie jenis klu teringin nak makan sesuatu benda tu, lynn lebih suka masak sendiri. Tak tau kita bukan internet, zaman dah canggih sekarang semua dihujung jari je.
Semalam teringin nak makan Tauhu Sumbat n Bergedil Ayam. So blik ofis terus ajak "pakwe" kita gie pasar untuk cari bahan2 untuk dua2 makanan tu. Lynn google resepi bergedil, sebenarnye dah tanya jiran depan umah resepinye, tapi tak puas hati takut tak jadi, kita google lagi kat internet. Tgk resepi sama je pun.
Bergedil Ayam
- Isi Ayam - Hiris dan rebus pastu tumbuh hancur@ carit2 kecil
- Kentang - Kupas, potong kecil dan goreng
- Bawang goreng
- Lada Merah - Potong dadu
- Bawang Merah - Potong dadu
- Daun Bawang - Potong halus
- Lada Sulah
- Garam
- Minyak masak - untuk mengoreng
- Telur - Salut
- Lenyek kentang yang digoreng, lenyek masa kentang masih panas2. Sbb senang kentang masih lembut
- Campur semua bahan dan gaul rata
- Bulatkan bahan mengikut citarasa masing2
- Lynn buat bentuk bulat dan 'love'
- Sebelum nak goreng bergedil, salutkan dulu ngan telur. tunggu masak bahagian bawah dulu br terbalikkan klu tak bergedil hancur.
- Tauhu
- Garam
- Kunyit Serbuk
- Sayur
- Taugeh
- Lobak
- Timun
- Basuh tauhu, toskan airnye, lumurkan tauhu dengan garam dan kunyit serbuk.
- Goreng tauhu tersebut
- Sayur potong memanjang lobak dan timun. Campurkan semua sayur.
- Potong tauhu kepada 2bahagian, amik isi tengah tauhu dan campurkan ke dalam sayur
- Sumbat tauhu dengan sayur.
- Pastu makan ngan SOS
- Lada Merah
- Cili Api
- Gula
- Air Asam Jawa
- Garam
- Campur semua bahan dan kisar halus.
- Boleh lah dihidangkan
##Habis licin kami makan berdua. 6ketul tauhu dapat 12potong.
##Bergedil ada lg separuh, lynn simpan dalam peti sejuk, nanti nak makan just celup telur dan goreng
##Bab sos lynn mmg fail tentang rasanye.
##Apa2 pun husband suka makan, tauhu sumbat mmg kesukaannye
##Lynn makan 3bergedil dan 3 tauhu sumbat je
Tiada ulasan:
Catat Ulasan